Skip to content Skip to footer

Jézus születésének ünnepére hangolódni – Egyházzenei áhitat szenteste

A Turai Magyarok Nagyasszonya Templomi Kórus december 24-én, az éjféli szentmise előtt 23:30-tól tartja szokásos egyházzenei áhitatát templomunkban, amelynek kapcsán Telek Zita karnaggyal beszélgettünk.

A Turai Egyházközségben már-már természetes, hogy ha szenteste, akkor az énekkar zenei áhitattal segít az éjféli szentmisére hangolódni. Mit kell tudni ennek történetéről, mikortól vált ez szerves részévé a szentestéknek?

Több mint négy évtizedes múltra tekint vissza ez a hagyomány, amelyről azt mondhatjuk, hogy a 2020-as járvány miatti egyetlen kivételtől eltekintve minden évben része volt az ünnepnek. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor kezdődött, de elődöm Tóth Péter ideje alatt minden évben megtartásra került, így igyekszem kórusvezetőként ezt a hagyományt megtartani.

Milyen helyet foglal el a kórus életében ez az esemény? Különlegesebb az erre való felkészülés a szentmiséken való szolgálattól?

A kórus számára évről-évre ez az egyetlen stabil, nem közvetlenül liturgiához kapcsolódó megszólalás, így ebből a szempontból mindenképp különleges. Néha egy-egy koncert fellépés előfordul, de elsődlegesen a liturgia szolgálata a cél, így az éjféli szentmise előtti áhitat egy üdítő kivétel.

Mennyi energiát, gyakorlást kell ebbe évről-évre befektetni?

Ez attól függ, hogy milyen darabok kerülnek kiválasztásra. Minden évben vannak újdonságok a programban, amelyek több gyakorlást igényelnek. Ha sok az újdonság, akkor természetesen több időt is kell próbákra fordítani.

Mit lehet tudni a kórusról? Milyen az együttműködés közted és a tagok között?

A próbákat a lehetőségeihez képest mindenki komolyan veszi, így könnyű dolgom van. Mindig igyekszem előre felkészülni, időben kiválasztani azokat a műveket, amelyeket a kórussal előadunk. A próbákon pedig kiderül, hogy az adott ütemterv bevált vagy sem.

Van lehetőség csatlakozni az énekkarhoz?

Természetesen.

A Magyarok Nagyasszonya Kórus próbája 2023. december 22-én.

Kórusvezetőként személyesen neked mi jelenti a legnagyobb kihívást?

Amikor átvettem a kórus vezetését sok helyi szokást kellett elsajátítanom szinte percek alatt, amelyek sokszor teljesen ismeretlenek voltak számomra. Előfordult olyan, hogy több művet máshogy ismertem és nagyon figyelnem kellett a változásokra. Azonban azt mindenképpen kiemelném, hogy sokkal több kihívással szembesültem volna Sára Balázs kántor nélkül, mert nélküle nem lenne stabil és megbízható orgonakíséret.

Visszatérve a szentestei zenei áhitathoz, milyen műveket hallhatunk majd vasárnap éjszaka?

Az este folyamán a zenetörténet számos korszakát érintjük. Johann Sebastian Bach, Félix Mendelssohn Bartholdy, Demény Dezső, Bárdos Lajos valamint Kodály Zoltán műveiből válogattunk és ezek mellett néhány különlegesebb népéneket is megszólaltatunk. Érdemes lesz tehát időben érkezni.

Szeretettel várunk tehát mindenkit vasárnap 23:30-tól a turai Nagyboldogasszony Templomban. Azok számára pedig, akik nem szeretnének addig várni, ajánljuk a Régió Plusz televízió 2015-ös felvételét.

Római Katolikus
Egyházközség
Tura

Elérhetőség

Köztársaság utca 1.
Tura, 2194

Irodai szolgálat:
Hétfőtől péntekig 9 – 11 óráig

+36 30 161 3963

Minden jog fenntartva © 2024