Skip to content Skip to footer

Amit eddig gondoltatok a jegyesoktatásról, és ami valójában várható

Vannak, akik nagyon tudatosan készülnek a házasságra, vannak akik csak sodródnak az eseményekkel, akik tiltakoznak minden külső követelmény ellen, és akik csak belecsöppennek a különböző helyzetekbe. Nekik, mindnyájuknak szól a jegyesoktatás 4 alkalma, hogy kicsit felkészüljenek arra, amire nem tudnak teljesen felkészülni.

De miért van az, hogy néhányan idegenkednek a jegyesoktatástól? Lehet, hogy azt gondolják:

 1. Ez a feltétele, hogy János atya összeadjon bennünket.
 2. Dögunalmas előadásokat kell hallgatnunk számunkra semmit sem jelentő emberektől, ráadásul olyan témákról, amiket úgyis tudunk.
 3. Álszent ömlengést fognak ránk erőltetni a vallásról és az egyházról, ráadásul olyan témákról, amik úgysem érdekelnek.
 4. Kötelező.
 5. Mindenképpen a házasságra fognak bennünket biztatni.

Mindenki tegye a szívére a kezét: azért előfordult, hogy legalább egy érv eszünkbe jutott már az imént felsoroltak közül, amikor az esküvő és a jegyesoktatás képbe került. Nincs ezzel semmi baj. Ismeretlen mezsgye éppúgy, mint a házasság. Belevetődni, beledobni magunkat az idegenbe. Épp ezért fontos a jegyesoktatás, hogy eloszlassa a tévhiteket, a kételyeket, és megerősítsen mindenkit, aki házasságra készül, hogy a házasságba – még ha saját tapasztalati forrásaik nincsenek is – ne biztosítókötél nélkül ugorjanak bele.

Rendben, de akkor mire számítsunk?

Először is érdemes tudni, hogy nem papok, szerzetesek fogják tartani az előadásokat, hanem házaspárok, és saját tapasztalataikat is megosztják majd veletek:

 1. Segítséget kaptok önismereti kérdésekben, mert a közös életbe való belépés előtt nem árt tisztázni magad és a jegyesed előtt, ki is vagy te valójában, mik a vágyaid, céljaid. Az is lehet, most ismeritek meg egymást annyira, hogy rájöttök, életetek legnagyobb hibája volna összeházasodni, mert igazából nem is ugyanabba az irányba szeretnétek tartani.
 2. Szó lesz a konfliktuskezelésről és a jó kommunikációról a házastársak között. Hogy amikor a lakodalom után belecsöppentek a szürke hétköznapokba, ne ledörzsöljétek egymásról a bőrt, hanem támogatásra, őszinteségre leljetek egymásnál. A nehezebb idők összekovácsoljanak és ne elválasszanak benneteket.
 3. Foglalkozni fogunk a testiséggel is. Nem kell  megijedni! Nem felvilágosító óra lesz! Sokkal inkább megkövesedett tévhitek eloszlatása, és a fizikai együttlétek lelki hátterének bemutatása lesz a cél.
 4. A gyermekvállalásról és gyermeknevelésről is beszélni kell és fogunk is: hogyan kell felkészülni Isten ajándékaira, akik a családba érkeznek. Hogyan teljesedhet ki velük az életünk, és hogyan ne megborítsák föl a házastársunkkal való egységünket.
 5. Végül, de nem utolsó sorban, János atya beszélni fog a szentségről és a házasságkötés saját liturgiájáról, azután még arról is, hogy miért különleges a keresztény házasság, miért „olyan nagy szám”.

Mindezek mellett lehetőségetek lesz kérdezni, és bizalommal fordulhattok bármelyik előadóhoz személyes dilemmáitokkal is. Reméljük, nyitott szívvel és elmével érkeztek majd ezekre az alkalmakra! Mi már nagyon várjuk a Veletek való találkozást!

A 2024-es jegyesoktatás időpontjai a turai plébánián délután 3 órakor:

 • Január 28.
 • Február 18.
 • Március 3.
 • Március 17.

Római Katolikus
Egyházközség
Tura

Elérhetőség

Köztársaság utca 1.
Tura, 2194

Irodai szolgálat:
Hétfőtől péntekig 9 – 11 óráig

+36 30 161 3963

Minden jog fenntartva © 2024