Turán közel 100 évvel ezelőtt kezdődött a Mária-lány kultusz. A Mária-lányoknak nem az oltárszolgálat volt a feladata és ma sem az, hanem az ünnepek, a körmentek szebbé tétele.

Viselet:

Régen a turai népviselet ruhája volt az alap, és azon kék szalagot viseltek keresztbe, amin az „Üdvözlégy Mária” felirat volt olvasható. A régiek nem viseltek koszorút, csak egy fehér szalag volt a hajba bekötve.
Ha menyasszony volt a Máriás-lány, koszorút kapott, és a kék szalagot az esküvőn is viselte, de azt az esküvő alatt ünnepélyesen adta át a plébánosnak.
Később, a népviselet múlásával már vegyes volt a viselet: nem egységes fehér ruha kék szalaggal. Némelyik lányon volt koszorú, másokon nem.
Kb. 25 évvel ezelőtt lett egységesítve a Mária-lányok viselete, és a mai napig ebbe a ruhába öltöznek a turai Máriás-lányok: fehér köpeny, a szélén kék szalaggal és koszorú van a fejükön.

Minden évben külön szervezünk nekik tábort. Ma is 17 fő van a Máriás-lányok között, de minden érdeklődőt várunk most is, hogy Mária tisztelete ne haljon ki Turán!