A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2020. szeptember 04-i intézkedéseivel összhangban, a COVID-19 járványra való tekintettel a Váci Egyházmegye területére a további rendelkezéseket hozom:

-  A veszélyeztetett idősebb, azaz 60 év felettiek és a krónikus betegek számára erősen ajánlott a hétköznapi szentmise látogatása, amely kizárólag számukra ezen időszak alatt a vasárnapi szentmisét kiváltja. A vasárnapi szentmisébe ők online tudnak bekapcsolódni. Egyúttal erre az esetre megadom a felmentést a vasárnapi szentmise kötelezettsége alól a 60 év fölöttiek számára, ha hétköznap részt vesznek szentmisén.

 

-  Mindenki lehetőleg a saját plébániáján menjen szentmisére, amivel csökkenthető a települések közötti keresztbe fertőzés rizikója.

-   A szentmiséken minden 7 év feletti hívő viseljen maszkot! (Nem csak javasolt, hanem KÖTELEZŐ!)

-   A templomok ajtaja lehetőség szerint legyen a szentmise alatt nyitva és kitámasztva. Így nem kell a kilincset mindenkinek megfognia, és a templom is szellőzik.

-   A ministránsszolgálat fontos és szép hivatás, viszont ez időszak alatt javasolt csökkenteni a számukat úgy, hogy egymástól a legalább 1-1,5 méteres távolság tartható legyen, hiszen főleg a kicsik nem is tudnának maszkot hordani.

-  Ahol a templomon kívül a szentmise ki van hangosítva, ott javasolt a vasárnapi szentmisén különösen a kisgyerekes családoknak a kicsikkel kívül tartózkodni, így is csökkentve a fertőzés kockázatát. A szentmisét kintről hallgatva a szentmiselátogatás ebben a formában most elfogadott. Az áldoztatás számukra a templomajtóban külön megoldható.

-   Az áldoztatók közvetlen az áldoztatás előtt fertőtlenítsék a kezüket, és áldoztatás közben hordjanak maszkot.

-   A sekrestyés, illetve aki előkészíti az ostyákat a szentmisére, szintén fertőtlenítse a kezét.

                                                                            Marton Zsolt

                                                                             váci püspök

Forrás: http://vaciegyhazmegye.hu/hirek/4170/JARVANYUGYI-INTEZKEDESEK-A-VACI-EGYHAZMEGYEBEN-2020-SZEPTEMBER-8-.html